Luet nyt
Tomi Björckin Lily Lee tarjoaa kiinalaista uudella twistillä

Tomi Björckin Lily Lee tarjoaa kiinalaista uudella twistillä

Ravintoloitsija Tomi Björck ravintolansa Lily Leen edessä

Ravintolayrittäjä Tomi Björck on Suomen ikioma julkkiskokki, joka tunnetaan monista ravintoloistaan, kuten vasta uudistuneesta Safkaamon luottoravintola Farangista ja Bulevardilla sijaitsevasta Gaijinista.

Erottajalle avautuva uutuusravintola Lily Lee on siinä mielessä poikkeuksellinen, ettei Björck avaa sitä yhteistyössä pitkäaikaisen yhtiökumppaninsa Matti Wikbergin kanssa, vaan aivan itsekseen. Iltalehden artikkelissa Björck sanoi suoraan “kyllästyneensä vanhoihin [ravintola]lapsiinsa” ja halunneensa tehdä jotain aivan muuta. Näin syntyi Lily Lee, moderni kiinalainen ravintola, jonka menussa näkyy vaikutteita myös Taiwanista ja Hongkongista.

Lily Leen alkuruokia

Pääsimme tutustumaan Lily Leehen pressipäivän merkeissä. Maistelumenussa oli kymmenen eri ruokalajia marinoidusta härkätartarista kampasimpukka-rapudumplingseihin ja paahdetusta ankasta höyrytettyyn siikaan. Ruokalajeja lapattiin pöytään toinen toisensa perään ja jossain vaiheessa alkoi hirvittää, miten päin ravintolasta pääsee lyllymään ulos, kun kaikki on syöty! (Yksi Björckin ravintoloiden hyviä puolia onkin ehdottomasti se, että vaikka paikka uppoaakin kategoriaotsikon fine dining -alle, ei paikalta tarvitse poistua nälkäisenä.)

Ei liene yllätys, että ruoka maistui erinomaiselta. Mieleen jäivät erityisesti mehukas cha plu -lehdellä tarjoiltu marinoitu härkätartar, perinteinen kiinalainen paahdettu ankka eri kastikkeiden kera ja hieman yllättäen paistettu riisi, jossa ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, se nyt vain sattui olemaan äärimmäisen herkullista. Monissa ruokalajeissa oli kyllä jotain hyvin tuttua ja mieli ajautui useasti vertaamaan annoksia Farangin ja Gaijinin myöskin moderniksi aasialaiseksi luokiteltaviin menuihin.

Vaikutuksen teki paitsi ruokalajien harkittu makumaailma, esillepano ja herkullisuus, myös ravintolaa varta vasten tehdyt viinit. Suosittelemme ehdottomasti ottamaan ruokalajien kylkeen viinisuositusten mukaiset viinit; vastaavia yhdistelmiä ei takuulla tule Suomessa muualla vastaan.

Lily Leen kala-annos

Ravintola avattiin vanhan Pastorin tilalle. Pidin aina kyseisestä tilasta, ja siitä onkin uudessa ravintolassa osattu ottaa kaikki ilo irti; hämyisässä, hivenen luolamaisessa tilassa on herkuteltu tummilla samettipinnoilla ja upealla tilataiteella. Ravintolaan kävellään tunnelmallisen baarin läpi joka muistuttaa suuresti uudistuneen Farangin aulabaaria. Saimme alkuun baarimestarilta maisteltavaksemme herkulliset omenaiset drinkit, joita kippistellessä ei voinut kuin hymyillä tyytyväisyyttään.

Poistuessamme kylläisinä ja tyytyväisinä Lily Leestä törmäämme itse ravintoloitsijaan. Björck vaikuttaa onnelliselta, eikä lainkaan väsyneeltä, vaikka sitä tämä kaikki hässäkkä varmasti on teettänyt. Tältä se kai näyttää ja tuntuu, kun tekee sitä, mitä rakastaa. Kiitämme, ja lupaamme palata toistekin.

Uusi ravintola Lily Lee avautuu yleisölle 18.8.2020 osoitteessa Erottajankatu 4, 00100 Helsinki. Varaukset ja lisätiedot osoitteesta https://www.lilylee.fi

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun