Luet nyt
Restaurant HEJM – Se vähän parempi olohuone

Restaurant HEJM – Se vähän parempi olohuone

Safkaamo - Restaurant HEJM alkuruoka tartar

Tänä kesänä ja vielä nyt syksylläkin on tullut reissattua ympäriinsä kotimaassa ja syötyä monissa erilaisissa paikoissa – niin hyvissä kuin suoraan sanottuna huonoissakin. Yksi niistä hyvistä, mieleen painuneista kokemuksista oli vaasalaisten toiseksi olohuoneeksi itseään tituleeraava Restaurant HEJM. Tämän jutun kuvat ovat elokuulta, mutta ei niiden katseleminen ainakaan haitaksi ole näin pimenevinä iltoina…

Ruokatarjontansa HEJMiä luotsaavat nuoret kokit Simon ja Mattias ovat määrittäneet “moderniksi kotiruuaksi”. Oman varsin epäammattimaisen arvioni mukaan lautasella näkyy ja maistuu enemmän se modernius. Niin ja lisäksi puhtaat ja tuoreet paikalliset raaka-aineet. Bonuksena ravintolan taustajoukoissa häärää myös TV:stäkin tuttu huippukokki Micke Björklund

Safkaamo - Restaurant HEJM

HEJM vannoo Pohjanmaan nimeen ja ammentaa paikallisuudesta. Ei kuitenkaan niinkään jussipaidoista ja puukkojunkkareista, vaan paikallisen luonnon ja maatalouden antimista. Ja perinteistä. Vaikka ravintola korostaa rentoutta ja perinteisin menetelmin valmistettua kotiruokaa, annokset ovat yksiä kauneimmista, joista olen koskaan päässyt nauttimaan. Eikä siinä vielä kaikki, ruoka myös maistuu erinomaiselta!

Ja niin ehkä sopii odottaakin, onhan siitä vastuussa peräti kaksi ja peräti kahdessa eri maassa vuoden kokiksi kruunattua mestaria. Vuosi sitten kesällä avatun HEJMin ydintiimin muodostavat Vuoden Kokki -kilpailun vuonna 2017 voittanut Mattias Åhman, tänä vuonna samaisessa kilpailussa toiseksi sijoittunut Simon Selin sekä Mattiaksen puoliso, sommelier Anna Lundberg. Taustalla mentorina toimii Ahvenanmaan tunnetuin kokki, sekä Suomessa että Ruotsissa vuoden kokiksi valittu Michael “Micke” Björklund suoraan YLEn legendaarisesta lifestyle-ohjelma Strömsöstä.

Safkaamo - Restaurant HEJM

Ravintola sijaitsee Vaasan Kalarantaan kesällä 2019 valmistuneessa Kalastuksen talossa, jossa sen naapureina ovat kala- ja herkkupuoti Fiskdisken sekä Pohjanmaan kalastajaliitto. Rakennukseen on pyritty luomaan kodin tunnelmaa, eli hejm, kuten ruotsinkielisellä pohjanmaalla sanotaan. Luin jostain arvostelusta, että HEJM on “kodikas olematta kodinomainen”, enkä itse osaa sitä paremmin muotoilla.

Tänne ovat kaikki tervetulleita ja matalaa kynnystä on pyritty rakentamaan muun muassa sillä, että kaikki listalla olevat pääruaat on haluttu suunnitella niin, että niiden hinta jää alle 25 euron. 

Sesonkien mukaan vaihtuvalla listalla alkuruuat pyörivät hieman yli 10 eurossa, pääruuat puolestaan hieman yli 20 eurossa – ja mikään ei tosiaan maksa yli 25 euroa. Tarjolla on myös neljän ruokalajin menu hintaan 49€ ja siihen sopiva juomapaketti (35€). Monien lähellä tuotettujen raaka-aineiden alkuperä näkyy jo ruokalistallakin.

Annokset ovat näyttäviä, mutta silti runsaita. Ja huhujen mukaan lisääkin saa pyytämällä mikäli jää nälkäiseksi. 

Safkaamo - Restaurant HEJM

Valitsimme seuralaiseni kanssa listalta alkuruuaksi maailman kauneimman tartarin, joka oli viimeistelty mustaherukanlehtimajoneesilla, pikkelöidyllä raparperilla, kyssäkaalilla ja perunasipseillä. Pääruuaksi söimme parsaa, joka oli saanut kaverikseen savulohta ja hauenmätiä ja illallisen kruunasi suklaakakku grillatulla mansikkakastikkeella. En edes lähde arvailemaan miten viimeksi mainittu oli valmistettu, mutta herkullista se oli! Koko komeus, sekä palanpainikkeeksi valittu pullo kylmää Rieslingiä maksoivat juuri ja juuri alle 60€ kummaltakin, mitä voi pitää erittäin kohtuullisena.

Me nautimme illallisemme kesäillan auringossa kylpeneellä terassilla, mikä lienee yksi HEJMin suurimmista ylpeydenaiheista, mutta ravintolan sisätiloissa voi ruokailla ympäri vuoden – ja lasitetulla terassillakin varmasti pitkälle syksyyn. Lisäksi HEJMistä löytyy kattoterassi, johon voi poiketa nauttimaan drinkkejä ja pientä purtavaa sekä  yksityistilaisuuksia varten vuokrattavissa olevat event-loft. Myös catering kuuluu kokonaisuuteen.

Olitpa sitten vaasalainen tai vain ohikulkumatkalla, tähän kotiin kannattaa ehdottomasti tutustua! Viimeistään sitten, kun tämä hemmetin korona sen taas sallii. HEJM on juuri tällä hetkellä suljettuna, mutta tarjoilee take awayta arkisin ja lauantaisin.

Safkaamo - Restaurant HEJM

Restaurant HEJM

Sininen tie 1
65100 Vaasa

restauranthejm.com

Ps. Aikaisempia ravintola-arvioitamme pääset lukemaan täältä.

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun