Luet nyt
Punaista & mehevää

Punaista & mehevää

Safkaamo - mehevät ja pehmet punaviinit - suosittelemme

Tumma. Roteva ja voimakas, mutta kuitenkin pehmeä. Helposti lähestyttävä ja silti mielenkiintoinen. Ei, en kuvaile tässä unelmieni miestä, vaikka samat atribuutit kyllä kiinnostavat silläkin saralla. Nyt puhutaan punaviineistä. Ja erinomaisen hyvistä sellaisista!

Viinien maailmassa saattaa kokemattomampi helposti olla eksyksissä. Vaihtoehtoja on paljon ja juomien makuja kuvaillaan sellaisilla termeillä kuin “nahkainen”, “tamminen” tai “savuinen”. Ei kai kukaan halua maistaa viinilasissaan autonpenkkiä, isoisän kirjahyllyä tai leirinuotiota?

Itse en ole viiniasiantuntija, mutta sitäkin suurempi viinin ystävä. En alunperin piitannut punaviineistä, harva nuori kai niistä varsinaisesti tykkää. Itse saan kiittää rakkaudestani rubiininpunaiseen juomaan erästä vanhaa työkaveriani, jonka luona piipahdin parikymppisenä urheilutoimittajan alkuna usein parantamassa maailmaa töiden jälkeen. Kymmenisen vuotta itseäni vanhemman kollegan kaapista löytyi yleensä teetä ja punaviiniä. En pitänyt kummastakaan, mutta jostain syystä päädyimme siemailemaan viiniä. Ja siitä se sitten lähti. Teen löysin vasta useita vuosia myöhemmin, mutta se on kokonaan toinen tarina.

Kuinka löytää luottoviinejä?

Omia suosikkejani ovat täyteläiset, pehmeät ja mehevät punaviinit, jotka toimivat niin ruuan kanssa kuin ilmankin. Vinkkaan tässä muutaman oman luottoviinini, mutta ensin se kaikkein tärkein vinkki; eli miten löytää juuri itseään miellyttäviä viinejä ilman että tarvitsee ryhtyä viiniasiantuntijaksi?

Ensinnäkin kannattaa juoda viiniä ja maistella rohkeasti paljon erityyppisiä viinejä aina kun siihen on tilaisuus. Ystäviltä voi kysellä vinkkejä heidän suosikeistaan ja aina kun vastaan tulee omaan makuun sopiva yksilö, kannattaa sen nimi kirjoittaa muistiin. Ravintoloissa törmää usein heidän itse maahantuomiinsa viineihin, joita ei Alkon valikoimista löydä, mutta toisinaan saattaa kohdata myös sellaisia helmiä, joita on mahdollista hankkia kotisohvalla siemailtavaksi.

Alkoholin saatavuudesta Suomessa ja Alkon monopoliasemasta voi varmasti olla montaa mieltä, mutta yksi kiistatta positiivinen puoli siinä on; nimittäin Alkon osaava ja avulias henkilöstö. Kysyn usein viiniostoksilla myyjältä apua ja käytössäni on ollut kaksi toimivaa strategiaa. Kun aikoinaan löysin ensimmäisen sellaisen punaviinin, joka todella kolahti, aloin käyttää sitä referenssinä viinisuosituksia pyytäessäni. Kerroin siis myyjälle että pidän kyseisestä viinistä ja haluaisin jotain samankaltaista. Toinen hyvä taktiikka silloin kun etsii viiniä ruuan kaveriksi on kertoa myyjälle reippaasti mitä aikoo kokata ja pyytää sen perusteella suosituksia menuun sopivista viineistä. 

Omat suosikkini, vol 1

Tähtään itse yleensä viiniostoksilla 10-15 euron hintaisiin yksilöihin. Punaviinien kohdalla metsästän tuhteja, mutta silti pehmeitä ja meheviä yksilöitä. Nämä kolme ovat kaikki sellaisia, jotka tarttuvat usein mukaani.

Lab Reserva punaviini

LAB Reserva, 2017

9,88€ Alkossa

Tämä Lissabonin alueelta kotoisin oleva portugalilainen punaviini kuuluu Alkon valikoimassa kategoriaan “mehevä & hilloinen”. Saattaa kuulostaa hyvän synttärikakun määritelmältä, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon ja Syrah -rypäleistä valmistettua mehevän kirsikkaista juomaa, josta tulee mieleen sellaisia adjektiiveja kuin marjaisa ja hilloinen, ehkä vähän pippurinenkin. Tämä viini niin sanotusti tuntuu suussa, eli se on keskitanniininen.

Eräs ystäväni totesi tästä punkusta, että sitä on “mukavampaa, helpompaa ja terveellisempää nauttia ruuan kanssa kuin tyhjään vatsaan.” Virallisesti LAB Reservaa suositellaan muun muassa mausteisten liha- ja grilliruokien sekä pizzan ja pastan kaveriksi.

Tätä saa myös pänikässä, eli 3 litran laatikkopakkauksessa, jonka Viinilehden viiniasiantuntijat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund valitsivat yhdeksi vuoden 2019 parhaista hanaviineistä. Muistelisin, että jotain muitakin kunniamainintoja tämän viinin ansioluettelosta löytyy. Hinta-laatusuhde on ainakin kohdallaan!

Koiranystävä antaa bonuspisteitä myös etikettiä koristavasta labradorinnoutajasta.

Zensa Rosso Punaviini

Zensa Rosso Organico, 2019

9,98€ Alkossa

Zensa Rosson luomupunkku tulee Apuliasta, eli saapasmaana tunnetun Italian saapikkaan korosta. Alkon valikoimassa viini löytyy osastolta “pehmeä ja hedelmäinen” ja täytyy myöntää, etten olisi itse osannut sitä paremmin määritellä.

Tämä viini lukeutuu omalla listallani helposti lähestyttäviin perusviineihin, jotka eivät petä koskaan. Makumaailmasta pystyy kokemattomampikin maistelija erottamaan aavistuksen vaniljaa. Maku on kokonaisuudessaan vähän ohuempi, mutta silti oikein maukas. 

Loistava makupari tummalle suklaalle ja oikein oiva myös ihan sellaisenaan nautittuna seurustelujuomana, mutta kestää kuitenkin mausteisempienkin ruokien kumppanina. Maku tuntuu jotenkin hyvin italiaiselta – mitä se sitten ikinä tarkoittaakin. Ehkä sitä, että ottaisin mieluusti lasillisen Zensa Rossoa suosikkipizzani Margheritan kanssa jossain ilta-auringossa kylpevällä terassilla Etelä-Italiassa samalla kun katselen kaihoisasti merelle. Oh che bello!

Hardys punaviini

Hardys Brave New World, 2017

14,98€ Alkossa

Tätä australialaista herkkua sai aluksi vain Alkon tilausvalikoimasta, mutta nyt sitä on jo hyvän tovin ollut tarjolla myymälöiden hyllyssäkin. Kolmikon kallein pullo on myös ehdoton henkilökohtainen suosikkini. Tätä viiniä suorastaan R-A-K-A-S-T-A-N ja mainostan illanistujaisissa vähintään yhtä intohimoisesti kuin viinietikkasipsien ja hummuksen täydellisyyttä hipovaa yhdistelmää. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan molempia.

Hardysin Brave New World on valmistettu suosikkirypäleekseni nousseesta Syrahista ja se on vieläkin mehevämpi ja hilloisempi kuin edellä esitellyt kollegansa. 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Etelä-Australian McLaren Valessa elänyttä Thomas Hardya on yleisesti pidetty koko paikallisen viiniteollisuuden isänä, joten Hardysin viinitalolla on pitkät perinteet – ja ainakin tämän herkkupalan perusteella myös vankkaa osaamista.

Lähes kaiken mahdollisen lihan rinnalle suositeltu viini on väriltään todella tummaa, lähes mustaa. Makumaailmasta asiantuntijat löytävät niin mustikkaisuutta, vadelmaisuutta, herukkaisuutta kuin salmiakkia, lakritsaa ja maitosuklaatakin. Itse tyydyn toteamaan vain, että tämä on todella hyvää.

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun