Luet nyt
Pimp my skumppa

Pimp my skumppa

Safkaamo - vadelma-rosmariini-kuohuviini-kombucha

Tänä vuonna moni meistä viettää hieman tavallisuudesta poikkeavaa vappua. Mikä siis sopisikaan kuvioon paremmin kuin hieman tavallisuudesta poikkeava vappujuoma? Ei nyt kuitenkaan lähdetä aivan hulluttelemaan, vaan pidetään sen verran kiinni vappuperinteistä, että kaadetaan lasiin kuohuviiniä. Tänä vappuna päätimme tuunata kuivan kuohuvan yrteillä ja marjoiila – ja löysimme ainakin omasta mielestämme melko passelit makuparit.

Mikäli olet vappuna alkoholittomalla linjalla, niin samat juomat sekoittuvat mukavasti myös maustamattomasta kombuchasta, kannattaa kokeilla!

Koko homman perustana toimivat valitsemasi kuivan kuohuviinin ohella yrttiset makusiirapit, jotka kannattaa tehdä valmiiksi jo etukäteen. Skumppa pysyy paremmin kylmänä, kun siirappi on kunnolla jäähtynyttä. Ja skumpan kannattaa tosiaan olla kuivaa, ettei vappujuomasta tule makealla siirapilla höystettynä liian äklöä.

Aloitetaan siis siirapeista.

Yrttisiirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl valitsemaasi yrttiä (mahdollisimman tiiviisti pakattuna)

Valmistus

  1. Mittaa ainekset kattilaan, kiehauta ja anna porista noin 20 minuuttia.
  2. Nosta kattila pois liedeltä ja jätä siirappi kattilaan tekeytymään vähintään tunniksi. Mitä pidempään annat yrttien seistä siirapissa, sitä vahvemman yrttinen mausta tulee.
  3. Siivilöi lopuksi yrtit pois siirapin joukosta.

Teimme Safkaamon koekeittiössä kolme erilaista siirappia ja valitsimme tämän vapun makuyhdistelmiksi klassisen basilika-mansikan, rohkeamman rosmariini-vadelman ja tumman mutta raikkaan minttu-mustaherukan. Jälkimmäisen koristelimme karhunvatukoilla. Yrttien ja marjojen makuyhdistelmät ovat raikkaita ja bonuksena juomista saa todella näyttäviä.

Tarkkoja sekoitussuhteita on vaikea antaa, sillä yrttisiirapin vahvuus voi vaihdella paljonkin sen mukaan mitä yrttiä käytät ja kuinka paljon. Nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että lasin pohjalle kannattaa lorauttaa 1-2 ruokalusikallista siirappia, täyttää se kuohuviinillä ja sen jälkeen maistella. Minttu-mustaherukkajuomassa käytimme marjojen sijaan mustaherukkamehutiivistettä, jota annostelimme lasiin yhden ruokalusikallisen.

Mikäli juomat tekee skumpan sijaan kombuchaan, kannattaa siirapin määrässä olla vähän varovaisempi, kombucha kun on itsessään paljon makeamman makuista kuin kuiva kuohuva.

Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja nauti vapusta. Skål!

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun