Luet nyt
Makean ja suolaisen suloinen liitto

Makean ja suolaisen suloinen liitto

Safkaamo - maustaminen - suola & sokeri

Suolan lisääminen pulla- tai lettutaikinaan saattaa kuulostaa yhtä päättömältä ajatukselta kuin jauhelihakastikkeen aateloiminen ripauksella sokeria. Kumpaakaan ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä, sillä suola ja sokeri eivät ainoastaan tuo omaa lisäänsä ruokien ja leivonnaisten makumaailmaan, vaan ne vaikuttavat myös muiden makujen erottumiseen sekä ruuan koostumukseen.

Tyypillisiä makean ja suolaisen liittoja ovat suolaisen kinuskin ja tuhtien suklaaherkkujen ohella esimerkiksi makean tulinen sweetchili-kastike sekä makea barbeque-marinadi. Sokerin ja suolan käytössä ei kuitenkaan kannata tyytyä niihin kaikkein ilmeisimpiin yhdistelmiin, vaan hyppysellisen kumpaakin voi lisätä lähes mihin tahansa.

Ripaus suolaa kruunaa leivonnaisen kuin leivonnaisen

Suola on viime vuosina raivannut tiensä jopa jälkiruokien ja leivonnaisten nimiin, varsinkin kinuskin kaveriksi. Pieni ripaus suolaa kannattaa rohkeasti lisätä myös sellaisiin makeisiin leivonnaisiin, joiden ohjeessa sitä ei ole mainittu. Suolan makua ei ole varsinaisesti tarkoitus tuoda mukaan leivonnaiseen, mutta pienenä määränä käytettynä suola korostaa muiden raaka-aineiden makua.

Makumaailman lisäksi suola ottaa roolia leivonnaisten koostumuksen rakentumisessa ja se tekee esimerkiksi hiivataikinoiden rakenteesta kestävämmän niin, ettei taikina lässähdä kohottamisen jälkeen. Suola sitoo kosteutta, tuo taikinaan ryhtiä ja tekee siitä helpomman työstää. Hyvä nyrkkisääntö pullaa leipoessa on lisätä puolen litran pullataikinaan yksi teelusikallinen suolaa.

Hiivataikinoiden ohella suolalla on paikkansa myös lähes missä tahansa toffeeta, kinuskia tai suklaata sisältävässä leivonnaisessa sekä vaikkapa tosca- ja sitruunakakuissa. Sopiva määrä suolaa liikkuu näiden herkkujen kohdalla jossain ¼  ja ½ teelusikallisen välillä. Aloita varovasti, maista ja lisää tarvittaessa. Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri vaikkapa tomaattikastikkeessa – kun sen makua ei erota, määrä on sopiva.

Paljon muutakin kuin makeuttaja

Niin, sokeria tomaattikastikkeeseen? Kyllä! Siinä missä suola korostaa makeita makuja ja tuo niitä paremmin esille, voi sokeri palvella samaa tarkoitusta suolaisissa ruuissa. Sokeri ei ole ainoastaan makeuttaja, vaan se toimii myös makujen tasapainottajana ja korostaa monien raaka-aineiden omaa makua. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi lisätä suolan kaveriksi kasvisten keitinveteen. Sopiva määrä litraan vettä on 2 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Sokeria on luonnon kaikissa kasveissa, ja keitinveteen lisättynä se saa ne maistumaan ainakin lähes yhtä maukkailta kun parhaaseen satokausi-aikaan.

Suolan tavoin sokerillakin on roolinsa maun ohella myös ruuan koostumuksen rakentumisessa. Se toimii hiivan ranvintona, kasvattaa leivonnaisten tilavuutta sekä parantaa niiden säilyvyyttä ja väriä. Kun sokeria käyttää suolaisissa ruuissa ei kannata tyytyä vain tavalliseen taloussokeriin, vaan kokeilla myös tummempia sokereita kuten muscavado- ja fariinisokeria. Tai hunajaa, siirappia ja vaahterasiirappia.

Fariinisokeria voi lisätä esimerkiksi kalan leivitykseen tai kieritellä siinä kananpalat ennen paistamista. Sokeria kannattaa kokeilla ripotella myös mukaan pannulle sipulia paistaessa. Se antaa sipulille paremman maun ohella kauniimman värin. Myös lihapullataikina, jauhelihakastike ja lihamureke hyötyvät sokerista. Määrien kanssa vain on syytä olla maltillinen. Sopiva määrä sokeria puoleen kiloon jauhelihaa on vajaa puolikas teelusikka.

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun