Luet nyt
Kurpitsojen kuningattaret: myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa

Kurpitsojen kuningattaret: myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa

Kurpitsojen kuningattaret - myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa

Syksyllä eletään monen muun ohella kurpitsojen sesonkia. Kotimaisia kurpitsoja löytyy kauppojen hyllystä runsain mitoin ja erilaisia lajikkeita on lukuisia. Kurpitsat ovat toki keskenään samankaltaisia, mutta niistä jokaiselta löytyy omat erityispiirteensä ja vivahteensa. 

Päätimme esitellä kaksi omaa suosikkiamme, eli myskikurpitsan ja hokkaidokurpitsan. Tässä siis vinkit näiden kurpitsojen kuningattarien säilytykseen, käsittelyyn ja käyttämiseen. Molemmat sopivat lempeän makeutensa ansiosta moniopuolisesti niin suolaisiin kuin makeisiinkin herkkuihin. 

Safkaamo - myskikurpitsa

Myskikurpitsa

Miltä myskikurpitsa näyttää?

Myskikurpitsa on helppo tunnistaa sen hieman pitkulaisesta, päärynää muistuttavasta muodosta. Sen kuoren väritys vaihtelee hailakasta keltaisesta vaaleaan oranssiin.

Mitkä ovat myskikurpitsan ominaispiirteet?

Myskikurpitsan täyteläisen oranssin hedelmälihan maussa on häivähdys makeutta ja pähkinäisyyttä. Vaikka kurpitsasta käytetään ensisijaisesti juuri hedelmäliha, kannattaa myskikurpitsan siemenetkin ottaa talteen. Paahda siemenet pannulla ja nauti keittojen, salaattien tai vaikkapa jogurtin joukossa. 

Miten myskikurpitsaa säilytetään?

Myskikurpitsalla on hieman ohuempi kuori kuin muilla talvikurpitsoilla, mutta kuori on kova, mikä edesauttaa myskikurpitsan säilyvyydessä. Sitä voi siis hyvin pitää varastossa pidempiäkin aikoja. Myskikurpitsa kannattaa säilyttää viileässä, sille ideaali säilytyslämpötila on noin +10 astetta.

Miten myskikurpitsaa käsitellään?

Myskikurpitsan käsittelyyn tarvitset terävän ja kunnollisen kokoisen veitsen. Sen kova kuori saattaa aiheuttaa haasteita, mikäli et ole asiallisesti aseistettu. Kypsän kurpitsan siemenet irtoavat parhaiten lusikalla kaivertamalla. Kurpitsan voi myös tyytyä vain halkaisemaan ja paahtamaan puolikkaat uunissa. Kuori pehmenee ja irtoaa helpommin paahdetusta kurpitsasta. 

Mihin myskikurpitsaa voi käyttää?

Myskikurpitsaa voi käyttää lähes mihin tahansa! Se sopii loistavasti keittoon, pataruokiin ja lisukkeeksi paahdettuna ja hyvin maustettuna. Eikä sovi unohtaa myöskään makeita jälkiruokia, myskikurpitsa toimii loistavasti esimerkiksi kurpitsapiirakassa tai -juustokakussa. 

Miten myskikurpitsa maustetaan?

Myskikurpitsan mieto makea maku mahdollistaa monenlaisen – ja vähän villimmänkin – maustamisen. Hyvään alkuun pääsee suolalla ja mustapippurilla, eikä muuta välttämättä edes tarvita. Jos myskikurpitsaa haluaa maustaa voimakkaammin, niin vaihtoehdot ovat lähes rajattomat! Sopivia makumaailmoja ovat muun muassa muskottipähkinä, kaneli, chili, rosmariini, timjami, tuore inkivääri, neilikka, tuore salvia tai paprikajauhe. 

Fun Fact

Myskikurpitsa (kuten muutkin kurpitsat) kuuluu itseasiassa kurkkukasveihin. Se on yksivuotinen köynnöskasvi, joka kasvaa peräti 5 metriä pitkäksi. Kurpitsojen sukulaisiin lukeutuvat kurkkujen ohella myös melonit.


Tiesitkö jo tämän?

Myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa kuuluvat talvikurpitsoihin esimerkiksi spagettikurpitsan ja oranssin kurpitsan ohella. Niiden annetaan kasvaa täysin kypsäksi ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsat taas syödään niiden varhaisessa kehitysvaiheessa pehmeäkuorisina.

Hokkaidokurpitsa

Miltä hokkaidokurpitsa näyttää?

Hokkaidokurpitsa on pieni ja pyöreä, aavistuksen pisaranmallinen ja voimakkaan oranssinvärinen.

Mitkä ovat hokkaidokurpitsan ominaispiirteet?

Hokkaidokurpitsan hedelmäliha on kiinteämaltoista, mikä tarkoittaa, että sen rakenne ei muutu vetiseksi kypsennettäessäkään. Tässä se eroaa melko merkittävästi myskikurpitsasta.

Miten hokkaidokurpitsaa säilytetään?

Hokkaidokurpitsoja säilytetään sadonkorjuun jälkeen huoneen lämmössä, jossa ne jatkavat kypsymistään. Ne siis selviytyvät hyvin huoneenlämmössäkin, mutta pisimpään ne säilyvät noin +10 asteen lämpötilassa. Ideaali ympäristö kurpitsojen säilyttämiselle on siis kellari ta viileäkaappi – tai näin syksyllä jopa parveke. Pakkasta kurpitsat eivät kuitenkaan kestä, joten sen suhteen on syytä olla tarkkana.

Miten hokkaidokurpitsaa käsitellään?

Halkaise, koverra ja leikkaa. Hokkaidokurpitsan vahva kuori tekee siitä hieman vaikeasti käsiteltävän ja myös tämän kaverin kimppuun käydessä on teräaseiden syytä olla priimakunnossa. Paras lähestymistapa on ensin halkaista kurpitsa, kovertaa siemenet sen sisältä lusikalla tai jäätelökauhalla, lohkoa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja vasta sitten kuoria palat.

Mihin hokkaidokurpitsaa voi käyttää?

Hokkaidokurpitsa sopii erityisen hyvin keittoihin ja soseisiin. Ja jälkiruuaksi! Yksinkertaisin tapa tehdä hokkaidokurpitsasta makea herkku on lohkoa se uunipellille ja valella kurpitsalohkot seoksella, jossa on yhden sitruunan mehu sekä raastettu kuori, kolme ruokalusikallista muscovadosokeria ja saman verran juoksevaa hunajaa. 180 astetta, noin 20 minuuttia ja voilà! Nautitaan esimerkiksi jäätelön kera.

Miten hokkaidokurpitsa maustetaan?

Makeassa annoksessa sitruuna raikastaa hokkaidokurpitsan makeutta mukavasti. Suolaisessa keitossa puolestaan valkosipuli ja chili – joko yhdessä tai erikseen – ovat hyviä kumppaneita kurpitsalle.

Fun Fact

Hokkaidokurpitsan nimi tulee Japanista ja sitä kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Japanista se on myös lähtöisin, mutta nykyään hokkaidokurpitsoita kasvatetaan paljon Yhdysvalloissa, Kalifornian ja Coloradon osavaltioissa. 


Tiesitkö jo tämän?

Kurpitsoita voidaan valmistaa keittämällä, paahtamalla, paistamalla, gratinoimalla tai grillaamalla. Niitä voi myös nauttia raakana raasteena salaatin joukossa.

Tutustu sesongin satoon

Vaikka näitä lajikkeita kutsutaan talvikurpitsoiksi, on niiden ykkössesonki nimenomaan syksyllä. Sesongin tuotteita kannattaa suosia monistakin syistä, joista tärkeimpiä lienevät edullinen hinta ja loistava maku. Valitsemalla kulloinkin sesongissa olevia tuotteita saat myös ikäänkuin huomaamatta pidettyä ruokavaliosi monipuolisena.

Mutta mikä sitten milloinkin on sesongissa?

Monissa ruokakaupoissa sesongin kasviksia nostetaan nykyään näkyvästi esille, mutta kasvisten sesonkeihin voi tutustua myös muilla tavoin. Esimerkiksi Satokausikalenteri julkaisi taannoin näppärän älypuhelinsovelluksen, joka kertoo sinulle kunkin kuukauden kavissesongeista helposti ja näppärästi.

Tiesitkö, että lokakuussa kannattaa kurpitsojen ohella suosia muun muassa päärynää, mangoa ja ruusukaalta? Ja satsumia! Näiden pienten sitrusten sesonki on nyt aluillaan ja huipentuu kohti joulua.

Ilmaisen Satokausi-sovelluksen voit ladata puhelimeesi App Storesta tai Google Playsta.

Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun