Luet nyt
Äitienpäivän mansikkatäytekakku (gluteeniton & vegaaninen)

Äitienpäivän mansikkatäytekakku (gluteeniton & vegaaninen)

Safkaamo-Mansikkatäytekakku-2

Mansikkatäytekakku on juhlaklassikko. Jonkun mielestä liian yksinkertainen, jonkun mielestä juuri sopivan yksinkertainen. Minun mielestäni mansikkatäytekakulle on aikansa ja paikkansa — esimerkiksi äitienpäivän juhlapöytään se sopii täydellisesti.

Tämä kakkuohje on vanhasta blogistani poimittu vegaaninen ja gluteeniton perusohje. Sen voi toki toteuttaa myös gluteenin kera vaihtamalla jauhot tavallisiin; gluteenittomilla jauhoilla leivotut leivonnaiset ovat usein koostumukseltaan ”tuhdimpia” kuin tavallisilla jauhoilla leivotut.

Täyte on vegaaninen versio kermavaahdosta, kookosvaahdon ja Tofutti-vegaanituorejuuston sekoitus. Tässä voisi tosin toimia myös Oatlyn iMat -levite. Näiden avulla täyte ei ole aivan niin kookoksinen kuin voisi kuvitella. Laiskimmat kokit toki valitsevat valmiin vispautuvan vegaanisen kerman, kuten Plantin Creamy Dessert. Myös GoGreenillä, Alprolla ja Kaslinkilla on tästä omat versionsa.

Mansikkatäytekakku (gluteeniton + vegaaninen)

Kakkupohja (käytin 24cm vuokaa)

  • 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 3 dl mantelimaitoa (tms. kasvipohjaista maitoa)
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 dl raakaruokosokeria
  • 1 dl sulaa kookosöljyä
  • 2 tl vaniljauutetta

Täyte

  • 2 tölkkiä täysrasvaista Pirkka-kookosmaitoa (400ml)
  • 1 pkt maustamatonta soijatuorejuustoa (esim. Tofutti)
  • muutama rkl makeutusta
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ~puoli kiloa tuoreita mansikoita

Valmistus

  1. Aloita valmistamalla kakkupohja. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Itse käytin 24-senttistä vuokaa, mutta pienempikin käy, etenkin, jos haluat useamman kerroksen kakkuusi.
  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään sekaisin. Sekoita märät aineet, paitsi kookosöljy, myös yhteen erillisessä kulhossa. Yhdistä kuivat ja märät aineet keskenään pikkuhiljaa lisäten, sekoita hyvin. Sekoita lopuksi joukkoon sula kookosöljy.
  3. Paista uunin keskiosassa n. 25 minuutin ajan tai kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei jää enää kakkutaikinaa. Mitä paksumpi kakku, sitä pidempi paistoaika, luonnollisesti. Anna valmiin kakun jäähtyä ja vetäytyä yön yli esimerkiksi ritilän päällä.
  4. Kun kakku on vetäytynyt, voit halkaista sen varovasti. Valmista sitten täyte.
  5. Kookosmaitotäyte: Kookosmaidon tulee olla jääkaappikylmää ja siitä käytetään vain pinnalle kovettunut, paksu rasvainen osa. Vatkaa täytteen ainekset kulhossa keskenään. Kunnoll!! Kookoskermavaahdosta ei tule ihan yhtä ilmavaa kuin perinteisestä, mutta hieman se silti laajenee. Lisää makeutusta vähän kerrallaan, kunnes maku on mieleinen. Voit käyttää esimerkiksi hunajaa, agavesiirappia, vaahterasiirappia tai ihan vaan sokeria. Mausta vaniljalla. Jos vaahto alkaa vettyä liikaa, anna sen kovettua jääkaapissa hetken ennen kuin aloitat täyttämisen. Vegaaninen vispikerma: Vatkaa ohjeen mukaan. 😀
  6. Täytä kakku makusi mukaan ja anna vetäytyä vähintään parin tunnin ajan jääkaapissa. Nauti!
Näytä kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin alkuun